Brükselde Olağanüstü Ukrayna Trafiği
Ukraynadaki gelişmeler karşısında ortak tavır takınma çabası içinde olan AB, dışişleri bakanları toplantısının ardından liderler düzeyinde zirve düzenlemeye karar verirken Pazar günü toplanan Kuzey Atlantik Konseyi (NAC), Polonyan
AB dışişleri bakanları AB Yüksek Temsilcisi Ashton`ın başkanlık ettiği toplantıda Ukrayna konusunda ortak pozisyon belirlemeye çalıştı.
Ukrayna’daki gelişmelerin Rusya’nın askeri gücünü sahaya sürmesiyle farklı bir boyut kazandığı ortamda, pazar günü acilen Kuzey Atlantik Konseyi’ni (NAC) daimi temsilciler düzeyinde toplayarak Moskova’ya “Askerlerini çek” mesajı veren NATO’nun ardından Avrupa Birliği dışişleri bakanları olağanüstü nitelikli toplantıda bir araya geldi.
Toplantının Avrupa Birliği üyeleri açısından tam bir uzlaşı içinde geçtiğini söylemek pek mümkün değil. Bir kanatta Rusya’ya karşı ortak bir duruş sergilenmesinden yana olan ancak gerek kullanılacak kelimelerin tonu gerekse olası yaptırımlar konusunda oldukça yuvarlak ifadeler benimsenmesini isteyen ülkeler yer aldı.
Diğer kanatta ise köşeli açıklama talep eden, Moskova’ya net mesaj verilmesini isteyen ve yaptırım sözcüğünün çekinilmeden kullanılmasını isteyen ülkeler yer aldı.
Rusya’nın Ukrayna’daki askeri aktivitesi için işgal mi yoksa saldırı mı denileceğinin bile uzun uzun tartışıldığı toplantı sonrası yayımlanan sonuç bildirisinde, Rusya silahlı kuvvetlerinin “saldırısı” nedeniyle Ukrayna’nın egemenlik ve toprak bütünlüğünün açık ihlali güçlü şekilde kınandı.
Rusya Federasyon Konseyi’nin Ukrayna topraklarında silahlı kuvvetlerin kullanılmasına yetki veren kararını da kınayan Avrupa Birliği, Rusya’ya silahlı güçlerini derhal sürekli konuşlu oldukları üslere çekmesi çağrısı yaptı.
Rusya’nın gerilimi azaltıcı adımlar atmaması halinde yaptırımları devreye sokacağının sinyalini de veren Avrupa Birliği, dışişleri bakanlarının “olağanüstü” nitelikli toplantısıyla da yetinmeyecek.
Bu çerçevede Avrupa Birliği, üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarını perşembe günü “olağanüstü” nitelikli bir zirvede bir araya getirme kararı aldı. Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, liderlere davet mektubunu gönderdi. Avrupa Birliği’nden yapılan açıklamada, zirvede, Ukrayna’daki son gelişmelerin ve gerginliğin azaltılması için izlenecek yolların ele alınacağı belirtildi.
Avrupa Birliği kanadındaki “olağanüstü” toplantılar kervanı uzarken NATO da bir “olağanüstü” nitelikli toplantı daha düzenleme kararı aldı. Polonya, “Taraflardan herhangi biri, taraflardan herhangi birinin toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliğinin tehdit edildiğini düşündüğü zaman, tüm taraflar birlikte danışmalarda bulunacaklardır' ifadelerinin yer aldığı NATO’nun 4. maddesinin aktive edilmesini talep etti.
Bu çağrıya olumlu yanıt veren NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, salı günü NAC’ın daimi temsilciler düzeyinde toplanmasına karar verdi.
Avrupa kanadında Ukrayna trafiğinin Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’ın Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la yarın yapacağı görüşmeyle, NATO kanadında ise, Moskova’nın yeşil ışık yakması halinde, çarşamba günü toplanması öngörülen NATO-Rusya Konseyi’yle devam etmesi öngörülüyor.
Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
TürkiyeSiyonist emperyalizm ve iki manyak…
En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.
DünyaBir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.
TürkiyeGençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Siyonist emperyalizm ve iki manyak…
Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Genç ASAM
Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı
Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz
Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi
2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?
Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi
Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı
ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi
İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı
Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme
HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı
ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…
Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız
KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'
Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi
İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor
Helal telefon olsa alır mıydın?
Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük
Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025
Milletimizin başı sağ olsun
Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda
Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı
Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor
Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'
Yükleniyor
